Lathet..

Har känt mig otroligt lat på sistone varav anledningen till att inget nytt inlägg har kommit upp på några dagar.
Har dock en del material på lager att lägga upp i sinom tid.
Nu tänkte jag lägga upp lördagens lunch vilket bestod av spaghetti, bacon och en pastasås.


Större bild

Ingredienser:

Spaghetti
Bacon
Gul lök
Vispgrädde
Oxfond
Rött vin/matlagningsvin
Soya
Maizena

Tillvägagång:

Börja koka spaghettin.
Under tiden den kokar, strimla bacon och skiva löken.
Häll den kokade spaghettin i ett durkslag och låt vila.
Stek bacon och låt rinna av på papper.
Brässera löken i baconfettet och en skvätt rödvin.
Värm en kastrull och häll i vispgrädde.
Blanda i fonden, vinet, soyan och smaka av.
Red av med lite maizena och låt koka upp under omrörning.
Stäng av plattan och blanda i spaghetti, bacon och löken, rör om.
Lägg upp på en tallrik och garnera med exempelvis färsk timjan.

Delay

Fick hem ben idag från styckningen, så jag bestämde mig för att göra en fond som för tillfället håller på att reduceras.
Därav kommer det dröja lite innan jag lägger upp filmerna ifrån styckningen, dock så kommer det upp bilder och recept på fonden jag gör :)

Imorgon (onsdag)

Då är det styckardag som jag nämnde i ett tidigare inlägg, så då kommer det mest troligt upp en eller två nya styckarvideos.

Hot Berry Fudge Cheesecake

Detta är ett bakverk jag tillagade för ett par veckor sedan. Underbart god och inte alltför söt även fast man skulle kunna tro det. Receptet ska tydligen ha funnits i samband med årets hemmakonditor tävlingen 2010.


Större bild

Ingredienser

cheesecake:
200 g digestivekex
100 g smält smör

1 dl strösocker
1 dl majsmjöl
1.5 tsk vaniljessens
600 g cream cheese (typ philadelphia)
250 g (en burk) Kesella naturell
3 ägg
0.5 dl vispgrädde
0.5 dl vaniljvisp

Fudge:
200 marabou digistive
1 burk kondenserad mjölk
4 msk kakao

Blåbärssås:
1 dl sött vitt vin
250 g blåbär
0.75 dl socker
1.5 kryddmått chilipulver

Tillvägagång:


Cheesecake:
1. Sätt ugnen på 175° c (för varmluftsugn, lite högre för vanlig ugn).
2. Krossa kexen och tillsätt smält smör.
3. Pressa ut kexblandningen hårt i en form med löstagbar botten. Grädda 10 min.
4. Ändra ugnstemperaturen till 200° c.
5. Lägg majsmjöl och socker i en hög skål, tillsätt kesellan och cream cheesen, vispa ihop med elvisp.
6. Tillsätt äggen, grädden och vaniljvispen lite i taget.
7. Häll blandningen över kexbottnen, täck formen med aluminiumfolie (För att den inte ska bli bränd uppepå) och grädda i ca 30 min.
8. Efter 30 min stäng av ugnen, ta bort folien och låt kakan stå kvar på eftervärme i 30 min.
9. Cheesecaken blir enklare att skära upp om du låter den stå i kylen över natten.

Fudge:
1. Smält allt i vattenbad under omrörning tills det tjocknat.
2. Ställ i kylen ca 2 timmar.
3. Häll detta över cheesecaken och ställ tillbaka in i kylen.

Blåbärssås:
1. Lägg vin blåbär och socker i en kastrull som inte bränns så lätt.
2. Mortla chilipulvret så du får ut alla fina smaker och lägg det sen med alla andra ingredienser.
3. Koka upp och sänk värmen, låt såsen puttra i några minuter.
4. Mixa såsen lite med stavmixer (om du vill, det är en konsistensfråga)
5. När cheesecaken är uppskuren, ringla lite sås över bitarna.
(6. om man vill kan man krossa pyttelite havssalt och strö över för att balansera sötman)





Gammal goding

Tänkte lägga upp ännu ett recept på en rätt jag lagade för ett par månader sen.
Ost och jalapeno-färsbiffar med potatiskaka.



Större bild

Ingredienser biffar:

(1-2 portioner)
200 g nötfärs
jalapeno på burk
riven ost (helst någon smakrik som WB)
½ msk worcestershiresås
½ röd lök
1 ägg
1 msk potatismjöl
salt/peppar/persilja

Tillvägagång:
Hacka lök och jalapenos.
Blanda nötfärs, jalapenos, lök, worcestershiresås, ägg, potatismjöl och kryddor till en smidig färs.
Smaka gärna av färsen så att den är tillräckligt kryddad.
Placera lagom mängd färs till en biff i handen och forma till en skål, fyll sedan denna med en nypa ost och knip ihop biffen ordentligt så att ingen ost försvinner under stekningen.
Gör samma sak med resten av färsen.
Smält matfett i en panna och stek biffarna försiktigt så att de inte spricker.

Ingredienser potatiskaka:
250 g potatis
½ halv röd lök
salt/peppar/persilja

Tillvägagång:
Riv potatisen och lägg den i vatten så att den inte blir brun.
Hacka lök och persilja.
Tryck ur vattnet ifrån den rivna potatisen och blanda med löken och kryddorna.
Smaka av så att det är tillräckligt kryddat.
Smält matfett i en panna och tryck ut potatisblandningen så att den är drygt ½-1 cm tjock.
Låt steka tills den fått en fin stekyta på båda sidor.
Lägg upp på ett fat.

Sådär!

Då var man hemma igen. Blev bio direkt efter middagen så jag hann inte göra något inlägg föränn nu.
Som jag klargjorde i mitt tidigare inlägg idag så blev det hemmagjorda köttbullar, potatismos, pressgurka och gräddsås med en klick svart vinbärsgelé på kanten. Vart riktigt nöjd med resultatet må jag säga.


Större bild

Ingredienser köttbullar:
(4 portioner)
500 g nötfärs
1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1,5 tsk salt
1,5 krm svartpeppar
1 ägg
2 msk gul lök (hackad)

Tillvägagång:
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke och låt svälla 10 minuter
Tillsätt salt och köttfärs och knåda den ordentligt.
Tillsätt peppar, ägg och lök och knåda igen.
Börja rulla köttbullarna och lägg dom på ett fat eller dylikt.
Smält matfett i en panna och börja steka köttbullarna.
(Ryms inte alla köttbullar i pannan så kör två omgångar)
Efter att köttbullarna fått en stekyta så sänk temperaturen och låt dom stekas färdigt.

Ingredienser potatismos:
6 st potatisar
25 g smör
1-1,5 dl mjölk
salt/peppar/(persilja)

Tillvägagång:
Skala och dela potatisen i mindre delar så att det går snabbare att koka den.
Koka den tills den är tillräckligt mjuk, ca 10-15 minuter.
Häll av vattnet och mosa potatisen med exempelvis potatisstöt eller purépress.
Tillsätt smör och låt det smälta.
Rör i mjölk lite i taget tills det blir poröst.
Smaksätt med kryddorna.

Ingredienser pressgurka:

1 gurka
3 krm salt
2 msk ättikssprit
1 dl vatten
4 msk strösocker
0,5 krm vitpeppar
2 msk persilja

Tillvägagång:
Skiva gurkan tunt med osthyvel.
Lägg gurkan i en skål och strö över salt och blanda.
Lägg ett fat och en tyngd över och låt stå ca 30 minuter.
Blanda en lag av ättikssprit, vatten, socker, peppar och hackad persilja.
Rör om tills sockret har löst sig.
Slå lagen över gurkan och låt stå någon timma innan servering.

Ingredienser gräddsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1,5 msk oxbuljong
1 msk soya
salt/peppar

Tillvägagång:
Smält smöret i en kastrull, vispa ner mjölet och låt det tjockna utan att det bryns.
Ta av kastrullen och vispa ner mjölk, buljong och soyan.
Koka upp såsen och låt stå i 3-5 minuter.
Krydda med salt och peppar om det behövs.

Servera allt det här med en klick svart vinbärsgelé




Till middag..

.. har jag planerat att göra hemmagjorda köttbullar, poatismos och pressgurka med en gräddsås.
Detta blir dock efter att jag varit på gymmet, så inlägget kommer troligtvis rätt sent.
På återseende!

Den perfekta pizzan

Detta är en pizza jag bakade någon gång förra året och har bara bakat den en gång, men det är utan tvekan den bästa pizzan jag någonsin ätit.
Allt handlar om pizzadegen (i stort sett i alla fall), så det är degen man måste lägga ner extra mycket kärlek på. Detta genom att använda rätt sorts mjöl och låta det ta sin tid att jäsa, men förarbetet på degen är helt klart värt tiden när man väl får smaka på slutresultatet.

Degen
4 pizzor (gjorde halva receptet vilket gav mig en normalstor pizza dock)

Ingredienser till poolish (detta är för att ge degen rätt sorts jäsning):
75g vatten, 28 grader (3/4 dl)
25g jäst
75g durumvetemjöl (ett mjöl med hög proteinhalt)

Ingredienser till övriga degen:
325g durumvetemjöl
175g vatten (1 3/4 dl)
10g havssalt

Tillvägagång poolish:
Kontrollera att vattnets temperatur är 28 grader. Lös upp jästen i vattnet och vispa in mjölet till en slät smet. Täck över med plastfilm och låt jäsa 60 minuter i rumstemperatur.

Tillvägagång övrig deg:
Häll mjölet och vatten i en degbunke. Tillsätt poolish och knåda degen på lägsta hastighet i en köksassistent i 13 minuter (jag har inte tillgång till en köksassistent vilket gjorde att jag fick knåda degen för hand vilket gick lika fint om än lite mer arbete).
Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda degen ytterligare i 7 minuter till en seg och elastisk deg.
Lägg upp degen på ett mjölat arbetsbord och dela den i fyra lika stora bitar. Rulla till runda och spända bullar. Lägg en bakduk över och låt jäsa till dubbel storlek i ca 2 timmar (efter detta steg gör degen bäst i att vila i kylskåp över natten).
Platta ut degen till en rund platta med hjälp av hadflatan och kavla sedan degen så att den blir riktigt tunn. Tryck tilll med knogarna, 2 cm innanför kanten, så får du den klassiska upphöjda kanten.



Pålägg:
Vad ni vill egentligen, så länge påläggen håller en viss kvalité, man vill inte att mödan man lagt ner på degen ska ska dras ned pga dåliga råvaror. Men jag kan berätta vad jag använde mig av då jag gjorde den.

Hemmagjord tomatsås (skriver recept längre ned)
Västerbottensost
~100g oxfilé (skivad i 5mm medaljonger)
Färska champinjoner
Timjan
Bacon
Lök



Tomatsåsen:
En burk krossade tomater
2msk tomatpuré
3 Vitlöksklyftor
½ hackad rödlök
Salt/Peppar/Oregano/Basilika
Olivolja

Tillvägagång:
Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs den hackade löken.
Blanda i de krossade tomaterna, tomatpurén och pressa i vitlöken.
Låt tomatsåsen koka upp.
Smaksätt med övriga kryddor och låt puttra 10-15 minuter.
Låt kallna.


Slutsteg:

Värm ugnen till 250 grader.
Smeta ut tomatsåsen över pizzan.
Strö över rikligt med riven ost.
Lägg på resterande pålägg så som du vill ha det (krydda gärna oxfilén ett tag innan med salt och peppar).
Helst ska pizzan gräddas på en upphettad sten, men då det är få som har det så går det fint på en vanlig plåt med bakplåtspapper på i ~10 minuter.




För större bilder kan ni klicka på:
Kavlad deg
Pålägg
Redo för ugn
Redo att ätas

*Receptet på degen är en variant taget ifrån Jan Hed*

Kommande vecka

Idag så lär det inte komma upp någon bild på någon ny rätt jag lagat då jag oftast dedikerar mina söndagar åt skräpmat eller annat slökäk. Det kan dock dyka upp någon äldre rätt jag gjort som jag även lägger upp recept på.
Har funderat på att lägga upp den hemmagjorda pizzan jag en gång gjorde, men vi får se om jag orkar leta fram alla recept och tillvägagångssätt på degen.

Kommande vecka så lär det nog komma upp lite nyare verk, har en massa köttfärs jag måste göra något av så ifall ni har något tips med köttfärs som ni tycker jag bör prova så är det bara att lägga en kommentar om det.

När det kommer till styckningen så är detta förmodligen sista veckan praktik vi kommer ha för den här terminen som det ser ut just nu. Jag ska försöka få upp någon film där vi styckar nöt och kanske någon till på gris, detta lär förmodligen komma upp under onsdag/torsdag isf.

Vi får se ifall jag återkommer lite senare angående något äldre recept.

Avokadosoppa

Hade nyligen kallrökt lax som var på väg att gå ut, och då jag tidigare sett en bild med avokadosoppa toppad med kallrökt lax så var det ett perfekt tillfälle att prova på denna rätt.
Detta var bland de godaste soppor jag har ätit.



Ingredienserna jag använde mig av var (1port);
Kallrökt lax
2 Avokados
½ Citron
2dl Vispgrädde
1dl Vatten
1msk Kycklingfond
Några droppar tabasco
Chilipulver
Salt/Peppar
Olivolja

Tillvägagångssätt;
Skala och kärna ur avokadosarna och lägg de i exempelvis en matberedare.
Pressa i citronen och blanda i grädden, vattnet och kycklingfonden.
Låt matberedaren gå tills soppan har blivit slät.
Häll upp soppan i en kastrull och koka upp.
Smaksätt med tabascon, olivoljan och kryddorna, låt soppan puttra drygt 5 minuter.
Ta den mängd lax du vill ha och strimla den, skär upp en halv skiva citron.
Häll upp soppan i en tallrik, toppa den med laxen och citronen, strö över lite svartpeppar.
Avnjut gärna soppan med ett nybakt bröd.

Styckning av gris

Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg så utbildar jag mig för tillfället till styckare. Detta är något jag trivs med och en del av livsmedelsprocessen som jag tycker alla borde vara väl medvetna om, (även slakten för den delen) att veta hur ens mat framställs och även varför vissa delar av djuret anses vara finare än andra samt varför vissa detaljer är bra till olika typer av matlagning. Detta är saker jag kommer att ta upp i senare inlägg, just nu tänkte jag bara dela med mig av ett klipp jag spelade in under en styckar-lektion där personer ur min klass tar isär en gris.
Notera att det inte ser ut såhär på en styckarlinje där djuret sågas i förväg av en eldriven sågklinga samt att farten är många gånger högre.
Såhär ser det ut för oss i varje fall;


Då var det igång..

Efter ett flertal önskemål så har jag nu startat en blogg där jag primärt kommer lägga upp inlägg om mat jag lagar men också mina tankar angående livsmedel, livsmedelsprocess samt viss information angående styckning.

Lite fakta om mig är att jag under stora delar av min uppväxt varit intresserad av matlagning vilket ledde till att jag under gymnasiet gick en Hotell och Restaurang-utbildning. Jag insåg rätt tidigt att jag inte trivdes med stressen i restaurangköket så efter gymnasiet började jag vidga mina vyer ytterligare genom att börja med att gå en bartenderutbildning vilken jag gjorde på http://www.gbg-bartenderskola.se/ som var väldigt intressant och lärorik, men av samma anledning som kockyrket så trivdes jag inte bakom bardisken.

Efter lite ströjobb och utbildningar inom andra yrken så kom jag till slut in på en chark- och styckutbildning som jag för tillfället går. I denna så får vi lära oss mycket angående livsmedelsprocess, säljteknik, styckning av olika djurslag och efter att ha gått med i en delikatessutbildning vid sidan av så ingår även lite djupare insikt i olika finare produkter.
Denna utbildning trivs jag enormt med och speciellt själva styckardelen vars yrke jag kommer satsa mest att komma in på då utbildningen är färdig.

Jag hoppas att ni kommer finna denna blogg intressant och ifall ni har något tips om ändringar/förbättringar eller om det är något ni vill att jag ska gå in djupare på så är det bara att skicka iväg ett meddelande så ska jag se över saken.

RSS 2.0