Sådär!

Då var man hemma igen. Blev bio direkt efter middagen så jag hann inte göra något inlägg föränn nu.
Som jag klargjorde i mitt tidigare inlägg idag så blev det hemmagjorda köttbullar, potatismos, pressgurka och gräddsås med en klick svart vinbärsgelé på kanten. Vart riktigt nöjd med resultatet må jag säga.


Större bild

Ingredienser köttbullar:
(4 portioner)
500 g nötfärs
1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1,5 tsk salt
1,5 krm svartpeppar
1 ägg
2 msk gul lök (hackad)

Tillvägagång:
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke och låt svälla 10 minuter
Tillsätt salt och köttfärs och knåda den ordentligt.
Tillsätt peppar, ägg och lök och knåda igen.
Börja rulla köttbullarna och lägg dom på ett fat eller dylikt.
Smält matfett i en panna och börja steka köttbullarna.
(Ryms inte alla köttbullar i pannan så kör två omgångar)
Efter att köttbullarna fått en stekyta så sänk temperaturen och låt dom stekas färdigt.

Ingredienser potatismos:
6 st potatisar
25 g smör
1-1,5 dl mjölk
salt/peppar/(persilja)

Tillvägagång:
Skala och dela potatisen i mindre delar så att det går snabbare att koka den.
Koka den tills den är tillräckligt mjuk, ca 10-15 minuter.
Häll av vattnet och mosa potatisen med exempelvis potatisstöt eller purépress.
Tillsätt smör och låt det smälta.
Rör i mjölk lite i taget tills det blir poröst.
Smaksätt med kryddorna.

Ingredienser pressgurka:

1 gurka
3 krm salt
2 msk ättikssprit
1 dl vatten
4 msk strösocker
0,5 krm vitpeppar
2 msk persilja

Tillvägagång:
Skiva gurkan tunt med osthyvel.
Lägg gurkan i en skål och strö över salt och blanda.
Lägg ett fat och en tyngd över och låt stå ca 30 minuter.
Blanda en lag av ättikssprit, vatten, socker, peppar och hackad persilja.
Rör om tills sockret har löst sig.
Slå lagen över gurkan och låt stå någon timma innan servering.

Ingredienser gräddsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1,5 msk oxbuljong
1 msk soya
salt/peppar

Tillvägagång:
Smält smöret i en kastrull, vispa ner mjölet och låt det tjockna utan att det bryns.
Ta av kastrullen och vispa ner mjölk, buljong och soyan.
Koka upp såsen och låt stå i 3-5 minuter.
Krydda med salt och peppar om det behövs.

Servera allt det här med en klick svart vinbärsgelé




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0