Pulled pork

Varje gång jag ser att det säljs billig karré på helbit så känner jag mig instinktivt tvungen att göra pulled pork, då det ärligt talat är bland det godaste som finns.
Detta är något som är väldigt vanligt i amerika men är inte så välkänt i sverige som jag har förstått det.
Själva idén med rätten samt anledningen till dess namn är att man tillagar karrén i väldigt låg värme under lång tid så att köttet blir så mört att man i princip bara behöver röra på det så faller det isär.


Större bild

Då det finns många sätt att förbereda köttet på så kan jag iaf berätta hur jag går till väga.
Man bör använda sig av en helbit av karré, anledningen till detta är för att det består av mycket insprängt fett  som hjälper till att göra köttet mörare då det tillagas, jag har även hört om folk som provat göra det på bog med bra resultat men jag har inte provat det själv. Även skinkstek har jag hört någon provat men jag tror inte det skulle ge lika bra resultat.

Själva kryddningen av köttet gör man antingen med en dry rub (kryddblandning som man fördelar över köttet) eller en bbq-sås som man gnuggar in köttet med, jag har provat båda men jag föredrar att göra med dry rub.
Båda dry rub och bbq-sås kan man antingen köpa färdigt eller göra eget, jag brukar föredra att göra eget.


Större bild

Ugnen ska man sätta på 125 grader, då brukar det vara klart efter drygt 3 timmar, men till nästa gång ska jag nog prova att tillaga det på lägre temperaturer.
Lägg köttet i en ugnssäker form med lock eller täck för köttet tätt med aluminiumfolie, detta för att köttet inte ska torka ut.
När det är i ugnen så kolla till köttet då och då så att det inte bränns fast i botten, ifall du måste iväg någonstans under tillagningen så kan man slå på lite vatten för att vara på den säkra sidan.
När det börjar ha gått 3 timmar så kan man kolla temperaturen på köttet ifall det börjar vara färdigt.

När köttet är klart så är det bara att dra isär köttet, exempelvis med två gafflar, det ska gå enkelt att göra detta.
Då det är finfördelat så ska man blanda i några matskedar bbq-sås och röra om, helst ska man låta köttet vila i kylen under natten därefter så att smakerna riktigt går in.


Större bild

Traditionellt så brukar man äta detta mellan två bröd tillsammans med något milt smakande tillbehör så som t.ex cole slaw samt bbq-sås. Senast jag gjorde detta så åt jag det i ett pitabröd tillsammans med sallad, lök och en hemmagjord guacamole vilket funkade utmärkt enligt mig.

Hoppas att denna tillvägagång var till någon hjälp till er som känner för att prova sig på detta, det är en riktig smakupplevelse kan jag garantera om! :)

Här har det varit dött..

Jo jag har inte uppdaterat på ett bra tag nu, har varit delvis lat och delvis haft kreativa problem och lagat ganska mycket samma tråkiga mat om och om igen.
Håller dock på att tillaga lite pulled pork i skrivande stund, så snart kommer det mest troligt upp ett nytt inlägg :)

RSS 2.0