Göteborg

Dit beger jag mig ikväll med slutmål ullevi och Iron Maiden på fredag.
Av den anledningen så kommer det vara tomt med inlägg fram tills åtminstone söndag.

På återseende! :)

Midsommar

Jag är inte direkt en person som äter den mest traditionella maten på midsommar och detta år var inte annorlunda.
Grillade hamburgare och potatisknyte stod på min meny och då det ändå var midsommar så tog jag även mödan att baka mitt egna hamburgerbröd. Blev helnöjd med resultatet.


Större bild

I själva burgaren hade jag nötfärs, hackad jalapeno, vitlökskrydda, vitpeppar och grillkrydda.
I dressingen hade jag majonnäs, hackad smörgåsgurka, dijonsenap, heinz chilisås och en skvätt vinäger.
Övrigt som jag hade på burgaren var machesallad, rödlök och västerbottenost.
Recept på brödet kan ni hitta här.


Större bild

I potatisknytet hade jag färskpotatis, färska champinjoner, gul lök, vitlök, färsk timjan, smör och västerbottenost.

Jordgubbar

Har varit billigt nu, så man har ätit en hel del de senaste dagarna.
Igår gjorde jag även en jordgubbsparfait som jag åt idag, väldigt uppfriskande :)


Större bild

Ingredienser:
(~8 portioner)
1 liter jordgubbar
1/2 dl socker
3 äggulor
3/4 dl florsocker
2 dl Vispgrädde

Tillvägagång:

Mosa jordgubbar och socker.
Vispa äggulor och florsocker poröst.
Tillsätt bärmoset.
Vispa grädden och blanda ner den i bärmoset.
Häll smeten i en form, ca 1 1/2 liter.
Täck över formen och frys ca 5 tim.
Ställ parfaiten i kylen ca 1/2 tim före servering.
Servera tillsammans med exempelvis färska jordgubbar och citronmeliss.

Kycklingpita

Idag kände jag för att göra något snabbt, enkelt och gott så efter en snabb titt i kyl/frys så blev det kyckling i pitabröd med hemmagjord coleslaw.


Större bild

Ingredienser:

Kyckling
Färska champinjoner
Jalapenos på burk
Sweet baby Ray's buffalo wing sauce
Kvibille cheddar
Sallad (eget val, jag använde mache)
Pitabröd
Dressing (eget val, jag gjorde en sweet chili-dressing)

Tillvägagång:
Ställ ugnen på 200 grader.
Skär kyckling och champinjoner i mindre bitar.
Blanda kyckling, champinjoner och jalapenos i en skål.
Häll i en skvätt buffalo wing-sås och blanda om.
Hetta upp lite matolja i en panna på medelhög värme.
Stek kycklingblandningen tills att kycklingen är genomstekt.
Värm pitabröden i ugnen en liten stund.
Skär upp pitabröden och lägg osten i botten, sen sallad, dressing och kycklingblandningen.
Servera med valfritt tillbehör, exempelvis coleslaw.

Senare blir det att göra något av dessa

Rastlös söndagsnatt resulterade i bananpaj

Jag har varit ledig måndag och tisdag denna vecka, så på natten mot måndagen hade jag tråkigt och letade efter något att baka med ingredienser jag har hemma. Jag kom ganska fort att tänka på att någonting med bananer vore gott så jag kollade runt lite efter olika banankakor och bananpajer och beslutade mig efter ett tag för denna;


Större bild

Banansmulpaj:
200 g smör
5 dl vetemjöl
0.75 dl strösocker
1 dl cornflakes
3 st bananer
Kanel
vaniljvisp

Tillvägagång:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda ihop smör, vetemjöl och socker.
Krossa cornflaksen lätt och blanda i degen.

Platta ut hälften av smuldegen i en pajform, 24 cm i diameter.
Skiva bananerna och lägg på.
Strö lite socker och kanel över bananerna.
Smula över resten av degen.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.
Servera med vaniljvisp.


Större bild

Spjäll och pommes

Har länge varit sugen på att göra hemmagjorda pommes, så idag tog jag tag i det! Proteinet fick bestå av tjocka spjäll. (tillagade spjällen i lergryta)


Större bild

Ingredienser:

Tjocka spjäll
Soya
Vitlökspulver
Ingefära
Salt
Peppar
Bakpotatis
Olivolja

Tillvägagång:

Pensla spjällen med soyan.
Krydda med vitlökspulver, ingefära, salt och peppar.
Ifall du tillagar i lergryta så låt den stå i vatten 15-30 minuter först.
Ställ lergryten med spjällen i sval ugn och sätt den på 250 grader.
Tillaga spjällen i 1½ timma.
Skölj av potatis och skär dom i stavar med skal kvar.
Skölj av stavarna igen och torka av dom.
Ringla olivolja över potatisen och krydda med flingsalt, rör om väl.
Lägg potatisen på en oljad bakplåt.
Rosta potatisen i ugnen i 225 grader i drygt 40 minuter.
Servera allt med exempelvis en sallad och någon god sås.

Under tiden allting tillagades passade jag på att baka muffins också.
Då ugnen var upptagen så tog jag och provade på ett recept jag hittat på mikromuffins som alltså tillagas i mikrovågsugnen.
Resultatet blev relativt bra om än en aning torra, gjorde lite glasyr till så blev det bra ändå :)


Större bild

Ingredienser:

1 ägg
1 dl strösocker
1 1/4 dl vetemjöl
2 msk cacao
1 tsk bakpulver
25g smält smör
½ dl mjölk
½ dl salta jordnötter

Tillvägagång:

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, cacao och bakpulver och rör ner i smeten.
Tillsätt matfett och mjölk och rör om.
Fyll sex tredubbla (för formhållningens skull) muffinsformar av papper till hälften. Hacka ev. jordnötterna grovt och strö över hälften, fördelat över formarna (ingen dum smakbrytning, faktiskt).
Ställ formarna i ring på en tallrik och grädda i micron 2 min. på högsta effekt.
Fyll under tiden resterande sex trippelformar och grädda som ovan.

Chockladglasyr:

5 msk cacao
50 gram smör
3 dl florsocker
2 msk grädde
1 äggvita

Tillvägagång:

Smält smöret i en bunke i mikron eller vattenbad (sjudande vatten i en bred panna på spisen) och rör i florsocker, kakao samt grädde. Låt svalna.
Vispa under tiden äggvitan till fast skum. Vispa inte för länge - bara tills äggvitan tjockat.
Vänd i den vispade äggvitan i chokladblandningen och rör ihop till en chokladfrosting. Nu kan du bre ut chokladfrostingen på det du önskar.

Styckschema (gris)

Då man började styckarutbildningen hade man rätt så dålig koll på vart allting satt på djuren så man fick förlita sig till styckscheman som det finns rätt få av och jag har inte funnit något där det visas på riktiga djur, så därför tänkte jag att det borde fixas. Styckschemat jag lagt upp är rätt hastigt gjort och bilden är inte den bästa men jag har planerat att göra en mer detaljerad bild i framtiden.


Större bild

Ny design

Stort tack till Qtech som gjort den nya bloggdesignen! :)

Kallrökt lax <3

Kallrökt lax är något jag värdesätter högt och är även något jag alltid inhandlar då jag ser det säljas till reapris.
Så idag inhandlade jag 400gram av denna underbara skapelse och fick genast tanken att göra en av mina favoriter innehållandes bland annat kallrökt lax. Tunnbrödsrulle!


Större bild

Ingredienser:

Kallrökt lax
Tunnbröd
Sallad efter tycke (jag valde machesallad)
Rödlök
Philadelphiaost vitlök och örter
Kvibille cheddar
Citron

Tillvägagång:

Bre ett lager philadelphiaost på ett tunnbröd.
Lägg sallad över 2/3-delar av brödet.
Lägg skivad rödlök över salladen.
Hyvla två/tre skivor cheddarost och lägg över rödlöken.
Ta lax efter eget tycke och lägg över osten.
Pressa citron över laxen.
Rulla ihop tunnbrödet.
Servera!

RSS 2.0