Spjäll och pommes

Har länge varit sugen på att göra hemmagjorda pommes, så idag tog jag tag i det! Proteinet fick bestå av tjocka spjäll. (tillagade spjällen i lergryta)


Större bild

Ingredienser:

Tjocka spjäll
Soya
Vitlökspulver
Ingefära
Salt
Peppar
Bakpotatis
Olivolja

Tillvägagång:

Pensla spjällen med soyan.
Krydda med vitlökspulver, ingefära, salt och peppar.
Ifall du tillagar i lergryta så låt den stå i vatten 15-30 minuter först.
Ställ lergryten med spjällen i sval ugn och sätt den på 250 grader.
Tillaga spjällen i 1½ timma.
Skölj av potatis och skär dom i stavar med skal kvar.
Skölj av stavarna igen och torka av dom.
Ringla olivolja över potatisen och krydda med flingsalt, rör om väl.
Lägg potatisen på en oljad bakplåt.
Rosta potatisen i ugnen i 225 grader i drygt 40 minuter.
Servera allt med exempelvis en sallad och någon god sås.

Under tiden allting tillagades passade jag på att baka muffins också.
Då ugnen var upptagen så tog jag och provade på ett recept jag hittat på mikromuffins som alltså tillagas i mikrovågsugnen.
Resultatet blev relativt bra om än en aning torra, gjorde lite glasyr till så blev det bra ändå :)


Större bild

Ingredienser:

1 ägg
1 dl strösocker
1 1/4 dl vetemjöl
2 msk cacao
1 tsk bakpulver
25g smält smör
½ dl mjölk
½ dl salta jordnötter

Tillvägagång:

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, cacao och bakpulver och rör ner i smeten.
Tillsätt matfett och mjölk och rör om.
Fyll sex tredubbla (för formhållningens skull) muffinsformar av papper till hälften. Hacka ev. jordnötterna grovt och strö över hälften, fördelat över formarna (ingen dum smakbrytning, faktiskt).
Ställ formarna i ring på en tallrik och grädda i micron 2 min. på högsta effekt.
Fyll under tiden resterande sex trippelformar och grädda som ovan.

Chockladglasyr:

5 msk cacao
50 gram smör
3 dl florsocker
2 msk grädde
1 äggvita

Tillvägagång:

Smält smöret i en bunke i mikron eller vattenbad (sjudande vatten i en bred panna på spisen) och rör i florsocker, kakao samt grädde. Låt svalna.
Vispa under tiden äggvitan till fast skum. Vispa inte för länge - bara tills äggvitan tjockat.
Vänd i den vispade äggvitan i chokladblandningen och rör ihop till en chokladfrosting. Nu kan du bre ut chokladfrostingen på det du önskar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0